Gluténmentes , vegan életmódról
Gluténmentes és vegán életmód - Útmutató a Tudatos kezdéshez
Számomra vegánként és gluténérzékenyként nagy kihivást jelent a késztermékek használata , bár egyre több gluténmentes és vegan termék van a piacon , de sokszor ami vegán nem gluténmentes vagy ami gluténmentes nem vegán , így szóba se jöhet még néha se ha netán pont úton vagyunk és jól jönne vmi gyors harapni való. Ezért én 99% ban mindig készülök otthon , de nagyon jól esne ha bemennék a boltba és nem 90-95% használhatatlan termékbe ütköznék :)
Egyre több a gluténérzékeny , illetve tej és tojás allergiás így a vegán életmód egyre szükségszerűbb , így hozok egy rövid összefoglalót mit érdemes róluk tudni :)
1.Miért választják egyre többen ezt a vegyes életmódot ?
A gluténmentes és vegán étrend külön-külön is kihívás , együtt viszont Tudatos döntés , aminek rengeteg egészségügyi , etikai és környezeti előnye lehet. Elsőre ijesztő lehet a sok ,,tiltólista,, de valójában ez az egyik legtisztább , leginkább testet támogató irány , ha jól csináljuk!
Én is egyrészt a glutén , tej , tojás allergia miatt hagytam el ezeket az alapanyagokat , a hús és minden állati eredetű dolog elhagyása viszont Tudatos döntés volt , az egészségemre nézve. Én egészségügyi okból hagytam el a húst , ezzel viszont nem csak az egészségem visszanyeréséhez járultam hozzá , hanem az állatok és a környezet védelméhez is.
2.Mit kell tudni a gluténról ?
A glutén egy fehérje, ami számos gabonafélében megtalálható, pl búzában, árpában, rozsban tönkölybúzában .... ezekre vagyunk a legjobban érzékenyek. MIÉRT?
A glutén az egyik fő táplálékforrása a szervezetünkben élő rossz és haszontalan baktréiumonknak, vírusoknak, gombáknak, parazitáknak, élősködőknek, kórokozóknak.
Amikor glutén tartalmú ételt fogyasztunk, ezek a kórokozók jól laknak belőle és az ő ürülékeik okozzák a tüneteket, problémákat, ételintoleranciát/ ételallergiát. SOHA NEM A GLUTÉNTÓL LESZÜNK KIÜTÉSESEK, hanem a toxikonoktól amit a kórokozók hagynak maguk után miután jóllaktak a gluténnel. Ezáltál válik maga a glutén gyulladáskeltő hatásúvá és allergén étellé, de ne dőljünk be neki.
A glutén még extraként,az immunrendszert is összezavarja, ami az első számú védelmi vonalunk a betegségekkel szemben.
Régen, nem ezt a búzát ették, amit mi most eszünk! Nem volt benne ennyi glutén fehérje. Azóta génmódosították, annyira, hogy minél dolgozhatóbb legyen, hogy ez az új példány, már emberi fogyasztásra alkalmatlan lett, cserébe a magas glutén (siker) tartalomnak köszönhetően, szépen lehet vele dolgozni, és gyönyörű tésztákat lehet belőlük produkálni.
Légy figyelmes : glutén tartalmú alapanyagok : kuszkusz , bulgur , ezek is gluténtartalmúak , így kerüld el
3.Mit jelent gluténmentesen élni ?
A gluténérzékenyeknek (cöliákásoknak ) teljesejn ki kell zárniuk , míg mások ,,csak,, rosszul érzik magukat tőlük. Gluténmentesn élni annyit jelent, hogy odafigylesz : mit veszel le a polcról . mit főzöl , mit tartalmaz a kedvenc ropogtatni valód. A jó hír ? Rengeteg természetesen gluténmentes alapanyag van amivel pótolni tudunk szinte mindent: pl: hajdina, vöröslencse , csicseriborsó , kókusz, bambuszrost, tápióka keményítő ,gm zab stb. A Julcseeka lisztkeverékek is ide tartoznak természetesen ♥ Ami nagyon fontos , attól mert valami gluténmentes még nem feltétlen jó választás mert nagyon sok olyan alapanyagot tartalmaznak legtöbbször ami nem tesz jót az egészségünknek, de majd egy következő részben kifejtem a problémás összetevőket mire kell figyelni egy termék kiválasztásánál :)
4.És mi a helyzet a vegán életmóddal ?
A vegánság nem csak egy étrend , hanem egy szemlélet . ,,Azt adom a szervezetemnek ami szolgálja ,nem ártok az állatoknak és nem amortizálom a környezetet,, . Növényi alapú étkezés ,ahol nincs hús , tejtermék , tojás , méz -csak tiszta természetes növényi alapanyagok. Sokan etikai okból váltanak , mások az egészségük miatt ( mint én is ) . Ami biztos : jól összeállított vegán étrenddel feltöltődhetsz energiával , csökkentheted a gyulladásokat és sokszor az allergéneket is elkerülheted .
Míg egy sima vegán életmódba megengedett a glutén fogyasztása , aki gluténérzékeny ott ez extra elhagyást igényel.
5.Miben különbözik a vegán és a vegetáriánus életmód?
Míg a vegán életmódba semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak , addig a vegetáriánus életmódba csak húst nem esznek , de ott esznek tejet , tojást és mézet.
Ha valaki eldönti ,hogy vegán vagy gluténmentesen ( vagy mindkettőt egyszerre )szeretne táplálkozni sokszor azt se tudja ,hogy akkor most merre is induljon , annyira új világ ez egy hagyományos étrendhez képest. Hozok néhány infót ,hogy könnyebb legyen az indulás :) Szerintem a legeslegfontosabb az ÖSSZETEVŐK ismerete ! ,hogy tudjuk mit kell nézni egy adott terméknél amire szeretnénk lecserélni az eddig használt termékeink.
6.Mik azok az alapanyagok amiket mindenképp kerüljünk el egy gluténmnetes / vegán terméknél ?
Bevásárlásnál mindig ez az első : Nézzük meg az összetevőket!!! Mit tartalmaz az adott termék a hús, glutén , tej , tojás mentességen túl
Jó ha ezekből semennyit nem tartalmaz vagy minimálisat :
-szója ! ( tofu is szója alapú )
-kukorica !
-élesztő/élesztő kivonat
-citromsav
-adalék anyagok , tartósítószerek , E -k
-nátrium-glutamát ( idegméreg )
-kakaó/koffein
-cukor
-repce
-sörélesztő pehely
-fermentált alapanyagok , baktérium tenyészet ( pl vegajó ,,tejfölbe " ), mi soha nem veszünk ilyen termékeket
7.Hasznos alapanyagok és alternatívák
-friss/fagyasztott zöldségek ( pl: fagyos borsó , spenót, zöldbab , francia sali mix)
-friss/fagyasztott gyümölcsök ( pl: banán, friss datolya , alma , mangó , szőlő ,bogyós gyümik, stb)
-burgonyák, rizs , sütőtök
-gluténmentes gabonák : hajdina , amaránt , rizs, stb.
-növényi fehérje források : hüvelyesek , lencsék ,csicseriborsó , bab , stb.
-növényi olajok, tejszínek ( pl: kókuszolaj , kókusztejszín /rizstejszín )
-kókuszvirágcukor
-minőségi lisztkeverékek : Julcseeka Tudatos lisztek ♥
Nálunk otthon mindig vannak zöldségek , gyümölcsök , frissen és fagyasztottan is , burgonyák, pár zacskó rizs , Julcseeka lisztkeverékek, kókuszolaj ,nád vagy kókuszvirág cukor ,növényi tejszín (pl : kókusztejszín ) , bio paradicsom szósz , növényi tejek , gluténmentes zabpehely , nyers méz ( tudom nem vegan , viszont a méz nagyon egészséges ! és nem ártunk vele senkinek és semminek :) így nálunk belefér , tiszta fűszerek , parajdi só , vöröslencsés tészta , foszfátmentes sütőpor , chia mag , hüvelyesek: vöröslencse , lencse, csicseriborsó, bab ( zacskós , soha nem konzerves ) , borsófehérje granulátum . Néha egy kis violife vegan sajt , vagy felvágott :)
8.Tippek a kezdéshez
-Víztisztítók beszerzése : legfontosabb rész , amiről sehol nem beszélnek. Ha nincs otthon tisztított vized , nem beszélhetünk egészséges életmódról .A legtöbb kosz és káros anyag , férgek, stb a csapvízből származik , hogy megisszák vagy fürdenek benne . Első lépés az életmódváltásnál mindig a víztisztítók beszerzése, ha ez nincs meg , akkor ne várjunk nagy előre lépést.
Víztisztítókat itt tudod megnézni
-Fokozatos átállás ,tervezés
-Alapanyagok beszerzése , érdemes listát írni ,mit ehetsz , mit kerülj
-MINDIG OLVASD EL AZ ÖSSZETEVŐKET !
-Konyha kialakítása , konyhai alapanyagok feltöltése az új alternatívákkal :) ( pl: Julcseeka lisztkeverékek beszerzése :) )
-Vásárlás tudatosan : piac , bioboltok, webshopok
-Írj akár heti menüt , ha úgy könnyebb tervezni , így eltudod kerülni ,hogy csalj
Ha a konyha fel van töltve reform alapanyagokkal , utána nem is bonyulult az allergénmentes főzés :)
A Julcseeka receptekkel szinte mindent pótolni tudunk , így ha kiegészítjük , zöldségekkel gyümölcsökkel , burgonyával, rizzsel , hüvelyesekkel , meg is vagyunk.
8.Tévhitek és gyakori hibák
-,,Vegán = egészséges ? " - nem mindig , főleg ha ultra feldolgozott
-,,Gluténmentes = diétás ? - nem feltétlenül , főleg ha rizs , kukorica alapú és cukros ! és sajnos a legtöbb gm termék ilyen
9. Inspiráció és receptek
Mutatok néhány alap receptet amit mindenképp ajánlok ha gluténmentes és vegán táplálkozásról van szó ♥
5.Julcseeka házi tészták,galuskák
6.Julcseeka piskóta ( kókusz kocka )
Itt tudod beszerezni a Julcseeka lisztkeverékeket
Ezekkel szinte mindent pótolni tudunk ,amit hagyományosan megszoktunk , csak allergénmentesen :)
Nem kell tökéletesnek lennie a váltásnak, csak Tudatosnak , a tested és közérzeted hálás lesz ♥
A gluténmentes , vegan táplákozás élvezetes is lehet , mint számomra :) viszont ehhez annyi kell ,hogy meglegyen az alternatívák, amiket segítettem felsorolni , hogy miket ajánlott beszerzni és miket érdemes kerülni , utána otthon már gyerek játék a sütés főzés . Az ha étteremre kerül a sor , kicsit nehezebb , én ott általába grill zöldséget szoktam enni rizzsel és sültkrumplival :D nem egy nagy szám , de ez van. Ezt is csak akkor ha muszáj , mi nem járunk étterembe, hisz csapvízben főznek ami nálam kizáró ok .