Ha segítségre szorulsz, keress bátran :) +36203589959

Puffadás ?

Miért okoz a rost és a rezisztens keményítő puffadást?

2021.07.17 10:58
Miért okoz a rost és a rezisztens keményítő puffadást?
MIÉRT OKOZ A Rost és a rezisztens keményítő PUFFADÁST?
Megeshet, a magasabb rost tartalmú lisztkeverékeknél, hogy puffadást észleltek. Ez egy természetes folyamat. 
Végre táplálékhoz jutottak a bélben található hasznos, jótékony baktériumok, nem kell tőle megijedni. Leírom a folyamatot, hogy megértsétek mi zajlik ilyenkor a szervezetben. 
A rost és a rezisztens keményítő a bélben lévő baktériumok tápláléka, különösen a vastagbélben.
Magát a puffadást valójában ez az egészséges baktérium okozza, amely gázokat bocsát ki a rostok és a rezisztens keményítő lebontása során, abban az esetben ha a számuk jóval kevesebb mint kellene.
Ha megváltoztatjuk az étrendünket, akkor még nem rendelkezünk az optimális bakteriális közösséggel, amely az emésztést megkönnyítené. Így amikor ezek a baktériumok a rostok és rezisztens keményítő erjesztése során gázt termelnek, újak lesznek a bélrendszer számára, így puffadást és kellemetlen tünetet okoznak.
Ez a tünet fokozatosan javul, amint a megfelelő mennyiségű egészséges bakteriális közeg kialakul. Amíg nem táplálkozunk megfelelően, nem lesz meg a megfelelő bélbaktérium, ezért a gázok kényszerítik az emésztőrendszert, hogy kényelmetlen módon „bővüljenek”.
További jó hír, hogy ez a változás a baktériumok populációjában egyidejűleg csökkenti a potenciális patogén baktérumok számát is. Tehát ez azt jelenti, hogy kevesebb rosszfiú lesz a bélrendszerünkben. A témával kapcsolatos kutatások szerint egy növényi étrenden élő bélrendszere alacsonyabb E. Coli és más patogén törzsek jelenlétét mutatta ki. Továbbá olyan baktériumok növekedését is jelenti, amelyek képesek megemészteni a fitátokat. A fitátok olyan bosszantó anti-tápanyagok, amelyek csökkentik az ásványianyag felszívódást.
Azt, hogy épp mikor melyik baktérium törzs szaporodik a bélrendszerünkben onnan ellenőrizhetjük, hogy szagtalan vagy szagos gázok termelődnek. A szagtalan gázok azok a jótékony baktérium szaporodását jelzik. Viszont átmeneti időben a rossz baktériumok elhalása is szagos gázokat termel, így egy kis ideig türelemmel kell legyünk a kellemetlenség elmúlásáig.