Ha segítségre szorulsz, keress bátran :) +36203589959

1.Julcseeka gabonamentes univerzális lisztkeverék- Vegán

Gabonamentes keltes tèszta recept

2021.08.25 09:28
Gabonamentes keltes tèszta recept

Ebből a lisztkeverékből gabonamentes, csökkentett útifűtartalmú, sós keltes tésztaféléket készthetünk, pl. kifli, bagett, zsemle, csigák, töltött péksütemények stb.


Két fajta receptet teszek közzé, az elsővel jól dolgozható átlagos puhaságú kész terméket kapunk.


A másodikkal picit nehezebben dolgozható,(mert lágyabb) de nagyon nagyon puha kész terméket kapunk. Az utóbbit inkább türelmesebb, mentes tésztákkal sűrűn dolgozóknak ajánlom. Csigákhoz viszont csak az elsőt, mert azzal amugyis nehezebb dolgozni, rutin kell a feltekeréshez.

A tésztákhoz alá lisztezni nem szükseges, én mindig a sima munkapulton dolgozok velük. Minél jobban lisztezed annál kevésbé lesz puha a késztermék.



Első recept:



Egy adag hozzávalói, amiből például egy darab hagyományos bolti méretű kifli készíthető:

-78g Julcseeka vegan gabonamentes univerzális lisztkeverék ( itt tudod megrendelni )
-5g palelétes foszfátmentes, citromsavmentes sütőpor ( itt tudod megrendelni )

ha másik sütőporral sütöd más lesz az eredmény, lehet hogy sötétebb lesz, vagy nem jön fel annyira mint várnád, nem érdemes kísérletezgetned!
-7g frissen facsart citromlé
-2g parajdi só ( itt tudod megrendelni ) A parajdi só az összes sók közül a legkevesebb nehézfémet tartalmaz!
-80g tisztított víz ( korrekt áru viztisztítót itt tudsz rendelni )

Elkészítése:


1.A hozzávalókat alaposan gyurjuk át, majd 10 percet pihentessük.
2.Pihentetés után munkapulton, gyurjuk ismét át, majd formázzuk tetszés szerint.
3.Előmelegített sütőben 180-190 fokon süssük a sütő erősségétől függően 18-20 percig.
A kisebb termékeket pl. csigákat elegendő kevesebb ideig. Ahogy látjuk, hogy szépen megnőtt és picit szilárdult a teteje már kivehető ez esetben nagyon puha végterméket kapunk, ha ropógósabbra szeretjük süsük aranybarnára ez esetben kevésbé lesz puha, inkább roppanósabb.
Minél nagyobb a termék, annál tovább szükséges sütni. Kiflit, zsemlét elég 18-20 percig.
4.Mielőtt felvágnánk, vagy fogyasztanánk mindenképpen hagyjuk rácson kihűlni.
Másnapra is puha marad.



Második recept:


-78g Julcseeka vegan gabonamentes univerzális lisztkeverék ( itt tudod megrendelni )
-5g palelétes foszfátmentes, citromsavmentes sütőpor ( itt tudod megrendelni )

ha másik sütőporral sütöd más lesz az eredmény, lehet hogy sötétebb lesz, vagy nem jön fel annyira mint várnád, nem érdemes kísérletezgetned!
-7g frissen facsart citromlé
-2g parajdi só ( itt tudod megrendelni ) A parajdi só az összes sók közül a legkevesebb nehézfémet tartalmaz!
-85-87g tisztított víz ( korrekt áru viztisztítót itt tudsz rendelni )


Elkészítése:

1.A hozzávalókat alaposan gyurjuk át, majd 15 percet pihentessük.
2.Pihentetés után munkapulton, gyurjuk ismét át, most nedvesebb ragadósabb tésztát fogunk kapni, nem úgy mint az előző recpetnél.
Ha nagyon nem bírunk vele, egy nagyon nagyon picit lisztezzük a pultot és a kezünket, de semmi képpen ne gyúrjunk bele több lisztet.
3.Formázzuk tetszés szerint. Csigának ne használjuk, mert tekererés közbe le fog ragadni.
4.Előmelegített sütőben , alsó -felső sütésen, ( légkeverés nélkül ! )  180-190 fokon süssük a sütő erősségétől függően 18-20 percig.
Minél nagyobb a termék, annál tovább szükséges sütni. Kiflit, zsemlét elég 18-20 percig.
5.Mielőtt felvágnánk, vagy fogyasztanánk mindenképpen hagyjuk rácson kihűlni. Másnapra is puha marad.

 

Elkészítési javaslat, ÉDES  keltes tésztákhoz: (fánk, péksütemények...)

-175g lisztkeverék,

-9g sütőpor,

-11g frissen facsart citromlé,

-60g kókuszvirág vagy datolya cukor,

-150 g tisztított víz 

-Ízlés szerint vanília por és reszelt citromhéj is kerülhet bele.