Ha segítségre szorulsz, keress bátran :) +36203589959

Csak a mentes ÉV SÉFJE 2021

Csak a mentes ÉV SÉFJE főzőverseny 2021

2021.11.27 13:32
Csak a mentes ÉV SÉFJE  főzőverseny  2021

 

A Csak a mentes év séfje főzőversenyen 1. helyezést sikerült elérni a julcseekalife életmódba illő menüsorokkal , ami bizonyítja ,hogy a tudatos táplálkozás abszolút élvezhető .  

Ugyanakkor megtapasztaltam azt is , hogy mennyire megkönnyítik a mindennapokat a julcseeka lisztkeverékek és fejtörést okozott rendesen , hogyan is lehetne pótolni hisz a versenyen ezek nélkül kellett boldogulni. Az igazság az ,hogy sehogy . Minőségben , elkészíthetőségben és ízvilágban sem pótolhatók a  tudatos lisztkeverékek , így nagyon hálás vagyok, hogy az életem része és bátran merem ajánlani mindenki számára akinek kicsit is fontos az egészsége és élvezni szeretné a főzést :) 

 

Na de nézzük , hozok nektek egy összefoglalót , élmény beszámolót a versenyről ,hogy miről is van szó :)

 

Először is köszönöm szépen ezt a megtisztelő címet , nagyon nagy öröm és megtiszteltetés számomra , hogy az év mentes séfje lettem . 

Mindig is szerettem főzni ,kiskoromtól kezdve minden hétvégén ott voltam mamával a konyhában még főzött , persze nem mentes ételeket , de a főzéshez fűződő szeretetem már itt kialakult. 

2020 júniusában váltottam növényi alapú , tudatos életmódra , egészségügyi problémák miatt. Azóta töretlen a ,,szerelem,, a mentes ételek iránt , majdnem  mindennap főzök valami finomat :) Hisz nincs olyan hely ahova biztonsággal be tudnék ülni , így kénytelen vagyok magamnak főzni .Ez mondjuk nem probléma nálam , mert imádom minden pillanatát ♥  Instagramon szotkam megosztani recepteket és tippeket , hogy eljuthasson máskhoz is a szenvedélyem , segítő szándek vezérel és a szeretet az iránt amit csinálok . Szerintem nagyon fontos ,hogy amit csinálunk azt szívből csináljuk . A főzés egy kifejezetten ilyen dolog , ha azt szeretettel készítjük finomabb lesz , hisz lelke van az ételnek , megváltozik a rezgése és ízletesebb lesz az adott fogás :) Nálam ez 100%-ban megvan . Nem kell rágörcsölni és túlagyalni , csak szívből csinálni és a végeredmény magáért beszél . 

 

Mit kell tudni a versenyről ? 

Az országban , egy egyedüli főzőverseny ami a mentes , növényi , vegán vonalat képviseli , és célja ,hogy megmutassa egészséges alapanyagokból is lehet ízletes , változatos és laktató ételeket készíteni. 

Először 2 online forduló indult az oldalukon , ahova 1 receptet kellett feltölteni fotókkal . 

A 4-4 legtöbb szavazatot kapott recept bekerült a középdöntőbe , ami Budapesten került megrendezésre .

Én erről lecsúsztam , elkerülte a figyelmem a szavaztatás , feltöltöttem a receptem fotókkal , de nem osztottam meg sehol senkivel ,hogy szavazzanak . 

Láss csodát , egy keddi délelőtt hív egy szám. Andi hívott a csak a mentestől , hogy lezajlott  már a két forduló eredmény hírdetése ahol nem kaptam elég szavaztot ,viszont  betegség miatt történt egy visszamondás , így  részt tudok venni a másnapi középdöntőn ha ráérek . 

Mondanom sem kell mennyire megörültem , így nem is volt kérdés ,hogy megyek.  Igaz egy kis időt kértem , hogy átgondoljam, hogy tudom megoldani , mert én Békéscsabán lakok ami Budapesttől elég messze van és 9:30-ra a főzősuliba kellett lenni . Szóval kinéztem a vonatot reggel , hogy oda tudok-e időbe érni . Ezt megoldva , vissza is hívtam Andit ,hogy nagyon szívesen megyek . 

Középdöntő

A középdöntőben már élőben kellett főzni egy 6 tagú zsűri előtt.

90 perc  volt egy főételt elkészítésére a helyszínen megadott alapanyagokból , 3 tányérra tálalva . Nagyon izgalmas volt ez az egész , új élmény , a röktönözés jellemezte ezt a versenyt , hisz nem tudtam mire számíthatok , még az alapanyag listát sem tudtam , így esélyem se volt készülni. 

Ahogy elkezdtem összeválogatni az alapanyagokat , menet közben raktam össze a menüt. Egy karfiolt fogtam meg először , majd sorba jött a többi ötlet és végül így alkottam meg egy borsófehérje granulátumos currys karfiolt , sült édesburgonya hasábokkal , kókusztejszínes alma chatnyval és csicseri lepénnyel . Ezt három tányérra tálaltuk , majd egy fantázia névvel bemutattuk a zsűrinek. Hat zsűritag volt a középdöntőben . Pontozás alapján zajlott a verseny , ha jól emlékszek 5 kritériumot néztek és egyesével pontoztak , majd végül ez alapján alakult a sorrend. 

Az eredmény hirdetésnél nem tudtam mire számítsak. Nagyon meglepett mikor kiderült ,hogy 1. helyezést értem el :) Nagyon örültem . Így irány az elődöntőbe . ( az első 4 helyezett a középdöntőből bekerült az elődöntőbe ) 

Hozok néhány fotót a középdöntő pillanatairól 

Középdöntős főétel 

Elődöntő 

November 10. Budapest :) 

Egy hét elteltével elérkeztünk az elődöntő napjához. Erre már felkészültebben érkeztem :) 

Itt már tudtam az alapanyag listát , ugyan azokból az alapanyagokból tudtunk választani , mint a középdöntőbe. 

Annyi nehezítés volt , hogy 90 perc alatt itt már egy főételt és egy desszertet is készíteni kellett amit 4-4 tányérra kellett tálalni. 

Ezt a menüsort két nappal a verseny előtt lepróbáltam otthon , ahol nem fértem bele az időbe . A családdal leteszteltem , ízlett mindenkinek , így megtartottam a menüsort amit igyekeztem minél jobban felpörgetni , hogy időbe kész legyek. 

Főétel : itt egy burgonyás tortillát készítettem , házi kesudió tejföllel , friss salátával , lilahagyma lekvárral és cukkini tócsinval tálalva . Nagyon ízlett a zsűrinek , szinte minden elfogyott. 

Csicseriborsó lisztet és egy pici tápióka keményítőt használtam a tortillához és a cukkini tócsnihoz is egyaránt.  Számomra nem volt tökéletes ez a megoldás. 

Ezeket az ételeket eredetelig a julcseeka gabonamentes univerzális lisztkeverék segítségével szoktam készíteni . Ízre is sokkal finomabb , könnyebb a lisztkeverékkel dolgozni , jobban összefogja a gombócokat , jó ,,kötőanyag,, tojás helyett . Egyszóval MEGKÖNNYÍTI a dolgunkat és ízvilágban is sokkal élvezhetőbb a végeredmény , mint egy sima növényi liszttel .De ugye ez egy verseny volt , adott alapanyagokból , így abból kellett gazdálkodni ami volt. De bátran kijelenthetem, nehéz az élet a lisztkeverékek nélkül :D . Meglehet oldani .... de sokkal könyebb dolgunk velük és finomabbak az ételek. 

Desszert : itt egy pohár desszertet készítettem . 

Az alsó réteg reszelt gesztenye volt , amire agave szirupot nyomtam , majd jött a következő réteg ami darált dióból , és kesudióból állt. A fő réteg egy vaníliás tejberizsből állt , ami rizstejjel készült, reszelt citromhéjjal ,  és agave sziruppal édesítettem . Erre jött a karobos ,,csoki,, öntet majd friss gránátalmával díszítettem. 

 

Nagyon ízlett a csajoknak is a gesztenyés desszertem :) ♥ 

Nagyon sietni kellett , így kinézetre  nem igazán voltam megelédve a desszerttel , viszont ízre megállta a helyét számomra is . 

Ahogy kész lettünk az ételekkel , vittük a 8 tagú zsűri elé . Szintén fantázia neveket kellett adni nekik és bemutatni mint az előző versenyen. 

Ezután egy röpke szünet volt még a zsűri pontozta az ételeket , mi meg izgatottan vártuk az eredményt. Vajon ki lesz a 2 döntős tovább jutó ? 

Az elődöntőt ismét sikerült megnyerni , nagyon nagy öröm volt számomra , hogy a zsűri méltónak találta az ételeimet az első helyre . Egyben ez azt is jelenti , hogy a döntőbe kerültem a csak a mentes év séfje cím elnyerésére.

Itt már eléggé fáradtak voltunk , de nem volt megállás , főzni kellett ismét 90 percet . Persze nagyon örültem neki , összekaptam magam és neki indultam, ötlet nélkül. Döntős étellel nem készültem előre , nem próbáltam le semmilyen ételt otthon  , de fejben sem.  Az ösztönös főzésben bíztam , ha eddig eljutok úgy votlam vele , bevetem a középdöntős random szívbéli főzést ♥

Döntő 

November 10 . Budapest

Ahogy megvolt az elődöntős eredmény hirdetés , kb fél óra szünetünk volt és máris kezdhettük válogatni az alapanyagokat és alkotni a döntős csodákat. 

Szintén 90  percünk volt egy főétel és egy desszert elkészítésére , amit 4-4 tányérra kellett tálalni. 

Itt ki volt már kötve , hogy milyen elemeknek kellett szerepelnie az adott ételeknek .

Főételnél : - főelem ,- köret , -roppanós elem , -szósz 

Desszertnél : -főelem , -szósz / öntet , -roppanós elem , -ehető dísz 

 

Itt meglepő módon már sokkal nyugodtabb voltam , mint az elődöntőnél. Csak élveztem minden pillanatát  , főztem érzékre , ahogy általában szoktam és ilyenkor születnek mindig a legjobb ételek , a Jelen pillanat hatására :) 

Döntős főétel : Magyaros ízek újragondolva

Fő elem: töltött paprika

Hozzávalók :
- paprika
-borsófehérje granulátum
-vöröshagyma
-paradicsom
-víz
-almacukor
-fokhagyma
-fűszerek: só, bors , fűszerkömény őrölt ,fűszerpaprika , majoránna , chili

Feltesszük párolni a vöröshagymát vizen. Ha megpárolódott a vége fele teszünk rá egy kis almacukrot ( ideális esetbe datolya szirupot ) és kicsit megkaramelizáljuk. Utána hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot majd a fűszereket . Ez lesz a pörkölt alapunk.  
Ebből kiveszünk 3 kanállal legalább egy kis tálkába majd a szószhoz .
A többi alaphoz adjuk a borsófehérje granulátumot ( ezt a főzés elején beáztatjuk sós , fokhagymás vízbe majd állni hagyjuk) . Használat előtt alaposan kinyomkodjuk és utána adjuk hozzá csak a pörkölt alaphoz ) Ha hozzáadtuk , összepároljuk majd kész is a töltelékünk.
1-1 sárga paprikába betöltjük és betesszük a sütőbe sülni kb 15-20 percet 185 fokon .

Köret : petrezselymes burgonya

Hozzávalók :
-burgonya
-só
-víz
-kókuszolaj
-petrezselyemzöld

Felteszünk sós vízbe krumplit főni. Ha kész leszűrjük . Végül megpirítjuk kókuszolajban és petrezselyemzölddel.

Köret/2 : sült édesburgonya


Hozzávalók :
-édesburgonya
-só , bors , fokhagymapor
-oliva olaj

Meghámozzuk , felvágjuk , befűszerezzük, pici olívaolajjal meglocsoljuk sütés előtt és 190 fokon kb megsütjük.

Szósz :

 
Hozzávalók :
Pörkölt alapból 3 kanál + rizstejszín , só , bors , almacukor
Ezt botmixerrel leturmixoljuk.

Roppanós elem : édesburgonya chips

Hámozóval vékony csíkokat vágunk az édesburgonyából majd kókuszolajban kisütjük

Készülőben a töltelék a paprikához :) 

 

Döntős desszert : Az Élet fátyla

Fő elem:  Édesburgonyás brownie

Hozzávalók :

-édesburgonya
-rizsliszt
-mandula liszt
-sütőpor
-almacukor
-csipet só
-karobpor

Édesburgonyát héjába megfőztem . Ha kész héjából kiszedjük egy tálba mehet a belseje , villával összepépesítjük ,mehetnek bele a lisztek , sütőpor , karob , édesítés összekavarjuk . Mehet a sütőbe 180 fokon ,tűpróbáig.

Ehető dísz : fahéjas szilva

Serpenyőbe a felvágott szilvát megpároltam kis fahéjjal

Karob szósz  :

-kókuszolaj
-karobpor
-almacukor / agave szirup

Egy kis tálkába megmelegítjük a kókuszolajat ,hogy folyékony legyen , ebbe mehet az édesítés és a karobpor , nagyon pici víz , az a lényeg , hogy folyékony de sűrű krémes állagot kapjunk és kellően édes is legyen

Roppanós elem :

-60g kókuszolaj
-55 g viz
-10g csicseriborsó liszt
-csipet só

Kókuszolajat megmelegítjük , ha folyékony mehet bele a többi alapanyag , leturmixoljuk botmixerrel .

Majd egy serpenyőbe beleöntjük mintha palacsintát akarnánk sütni. Óvatosan kell vele bánni oda ne égjen . És ebből egy szép roppanós tűlt kapunk .

A képen látható módon tálaljuk ♥

A szokásos módon bemutattuk az ételeket a zsűrinek :) , úgy éreztem ,hogy jól sikerült és ízlett nekik mindkét fogás. Izgatottan vártam az eredmény hírdetést . 

Számomra elég fura volt az , hogy a tv is jelen volt , elég távol áll tőlem az ilyen fajta megjelenelés de nagyon izgalmas is volt egyben .

Az eredmény hírdetésnél nagyon sok kedves pozitív visszajelzést kaptunk , építő jellegű kritikákat is ami a javunkra válik , köszönjük.

Itt ugye már a 4. és 3. helyezés nem volt kérdéses , de azért a díjátadó itt zajlott egyszerre mindenki részére .

Miután kiderült a 2.helyezett , repesett a szívem , hogy 1. helyezett lettem a harmadik körben is :) Egyszerűen fel se tudtam fogni , hogy az év mentes séfje címe az enyém. Óriási megtiszteltetés és visszaigazolás számomra , hogy megéri ezt a vonalat képviselni , hisz úgy néz ki mások szerint is jó vagyok benne . 

Továbbra is gőzerővel azon leszek ,hogy segítséget nyújtson mások számára az amit képviselek és irányt mutasson ,hogy lehet ezt így is ... TUDATOSAN , ÁLLAT MENTESEN és ÍZLETESEN ♥

Köszönöm ♥

Interview megtekinthető a verseny vérégről 

https://fb.watch/9z7Rq9MY2n/

TV-ben leadott összefoglaló videó a versenyről :) 

https://petofilive.hu/video/2021/11/13/a-csak-mentes-ev-sefje-dontojen-jartunk/?fbclid=IwAR0f5LNQKodoJW-XQKG-1FMhalh9isqxj5qkJoS1nH-QnwADnuiPr0qgVmU# 

 

Ha szeretnétek követni a tudatos kalandom , instagramon megtehetitek :) 

instagram elérhetőségért katt ide

 

Eredmény hírdetés : 1. helyezés 

A főnyeremény : 

- Wellnes hétvége Hollókőn , a Hotel Castellum 4 csillagos szállodában , 2 fő / 2 éj számára 

-100.000. ft értékű vásárlási utalvány a kifli.hu támogatásával 

-Ajándék csomag mentes termékekből 

-1. helyezett üvegdíj ( számomra ez a legértékesebb az összes közül ♥ )

 

Pillanatképek a versenyről 

 

Szuper csapat volt , mindenki méltó ,,ellenfél ,,  volt , örülök ,hogy új embereket ismerhettem meg és a komfortzónámon kívülre kerültem egy kicsit . Megérte belevágni , nagyon nagy élménnyel gazdagodtam. 

Sok sikert a következő évi versenyzőknek :)